DYMM Permaisuri Johor

  • Pentadbir Portal 1

DULI YANG MAHA MULIA RAJA ZARITH SOFIAH BINTI ALMARHUM

SULTAN IDRIS SHAH AL MUTAWAKKIL ALALLAHI SHAH

DK (Johor), SPMJ (Johor), SPCM (Perak)

PERMAISURI JOHOR

Duli Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Al Mutawakkil Alallahi Shah diputerikan pada 14 Ogos 1959 di Hospital Batu Gajah, Perak. Tuanku ialah puteri kedua dan anakanda ketiga kepada pasangan diraja D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan Perak Almarhum Paduka Seri Sultan Idris al-Mutawakkil Alallahi Shah Ibni Almarhum Sultan Iskandar Shah Kadasallah dan D.Y.M.M. Raja Perempuan Perak, Almarhum Raja Perempuan Muzwin Binti Almarhum Raja Dato’ Sri Ariff Shah.

DYMM Raja Zarith menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Datin Khadijah Kuala Kangsar hingga darjah enam. Seterusnya, Baginda meneruskan pendidikan menengahnya di Sekolah Jenis Kebangsaan Raja Perempuan Kalsom Kuala Kangsar. September 1972, Tuanku telah melanjutkan pengajiannya di Cheltenham Ladies College di England hingga tamat Tingkatan Enam.

DYMM Raja Zarith Sofiah telah meneruskan pengajiannya di Davies College, London pada tahun 1977. Pada tahun 1978, telah diterima masuk ke Somerville College, Universiti Oxford setelah lulus peperiksaan Oxford dengan mendapat Ijazah Bachelor of Arts pada tahun 1983.

DYMM Raja Zarith Sofiah telah berpeluang membuat lawatan ke beberapa negara bersama Paduka Ayahanda dan Bondanya. Antara negara-negara yang pernah dilawatinya bersama ialah Hong Kong, Taiwan, Jepun, Thailand, Iran, Itali dan England. Selain itu, Raja Zarith juga pernah menunaikan Umrah bersama Paduka Ayahanda dan Bonda serta keluarga pada tahun 1980 serta melawat Turki.

DYMM Raja Zarith Sofiah juga seorang ahli bahasa, Baginda telah mempelajari beberapa bahasa termasuk bahasa Mandarin, bahasa Perancis dan bahasa Itali. Semasa belajar di Universiti Oxford, Baginda telah memilih bahasa Mandarin sebagai mata pelajaran ijazahnya.

DYMM Raja Zarith Sofiah memiliki bakat seni lukis daripada ayahandanya. Lukisan-lukisan yang dihasilkan pernah beberapa kali menjadi hiasan buku-buku cenderamata. Sikapnya peramah dan berjiwa rakyat. Tuanku sentiasa menyedari serta menghargai segala pengorbanan anggota-anggota pasukan keselamatan yang mempertahankan kedaulatan Negara, lalu menjadikan Tuanku Raja Zarith Sofiah seorang permaisuri yang disenangi dan disanjungi, khasnya oleh warga Johor.

Pada bulan Mac 1983, Paduka Ayahanda DYMM Sultan Perak telah berkenan menganugerahkan darjah kebesaran ‘Seri Paduka Cura Si Manja Kini’ (S.P.C.M.) kepada Yang Amat Mulia Raja Zarith Sofiah.

Tuanku Zarith Sofiah mendirikan rumah tangga bersama DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar yang ketika itu Tunku Mahkota Johor. Majlis akad nikah berlangsung di Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar pada 22 September 1982. Manakala Majlis Persandingan berlangsung di Istana Iskandariah, Bukit Chandan, Perak pada 12 September 1983 dan Majlis Persandingan di Johor Bahru pada 19-20 September 1983. Ketika melangsungkan perkahwinan, umur Baginda 23 tahun. Hasil perkahwinan itu, pasangan diraja ini dikurniakan 6 orang cahaya mata, 5 orang putera dan seorang puteri. Anakanda sulung Baginda, Tunku Ismail kini bergelar Tunku Mahkota Johor. Anakanda Baginda yang lain ialah Tunku Aminah, Tunku Idris, Tunku Abdul Jalil, Tunku Abdul Rahman dan Tunku Abu Bakar.

Sepanjang berkahwin dengan DYMM Sultan Ibrahim, Baginda dikurniakan gelaran Yang Amat Mulia Isteri Tunku Mahkota Johor Raja Zarith Sofiah. Setelah kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail pada Januari 2010, Tunku Mahkota telah dimashurkan sebagai Sultan Johor dengan gelaran DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, manakala Tuanku Zarith Sofiah memakai gelaran DYMM Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Shah.

Tuanku Zarith Sofiah merupakan Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM) selain Fellow Fakulti Pengajian Bahasa dan Linguistik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Antara penglibatan Baginda dalam aktiviti kemasyarakatan ialah bertindak selaku Penaung Persatuan Cerebral Palsy Johor, Persatuan Pengajaran Bahasa Inggeris Malaysia dan juga Penasihat DiRaja Bulan Sabit Merah Malaysia. Pada 28 November 2012, Baginda berkenan melancarkan Yayasan Raja Zarith Sofiah Negeri Johor. Yayasan ini ditubuhkan bertujuan untuk mengutip dana untuk mengadakan pelbagai program pelajaran. Yayasan ini juga bertujuan untuk menyebarkan cara pembelajaran secara Islam. Tuanku Zarith Sofiah banyak mengadakan forum dan kerjasama dengan pakar-pakar dari luar negera untuk membincangkan hala tuju pendidikan negara.

Titah diraja yang pernah disampaikan oleh Tuanku adalah “Voices of Peace, Conscience and Reason (PCORE) Forum” pada tahun 2010 dan “Unity & Multiculturalism : Building A Future Together (PCORE) Forum” pada tahun 2013. DYMM Raja Zarith Sofiah juga telah menyampaikan titah diraja / ucaptama di majlis ‘3rd Sultan Qaboos Award for Voluntary Work’ pada 5 Disember 2013 di Muscat, Oman setelah berkenan menerima jemputan Kerajaan Oman menerusi Kementerian Pembangunan Sosial negara tersebut, selain dari sesi di Somerville College, University of Oxford, yang bertajuk “We Are Like You: What Malaysian Muslims Have In Common With Other Communities Around the World.” pada bulan Februari 2012. Tuanku juga telah berkenan untuk turut berangkat ke Ditchley Roundtable Conference yang telah dianjurkan oleh Oxford Centre of Islamic Studies (OCIS) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) pada bulan Mei 2012.

Sesungguhnya peranan Baginda dalam memantapkan sistem pembelajaran di Malaysia amatlah besar. Selain itu, Baginda juga aktif dalam bidang penulisan. Hasil tulisan Baginda termasuklah buku cerita kanak-kanak dan juga tulisan di ruangan akhbar harian berbahasa Inggeris ‘Mind Matters’. Buku ‘On Common Ground’ yang memuatkan seleksi 80 hasil tulisan Baginda di ruangan On Common Ground dan Mind Matters di akhbar New Straits Times dan The Sunday Star dari tahun 2002 ke tahun 2012 telah diterbitkan pada Oktober 2013.